Ezen a héten a Ciao Pizzéria és Rosticceria volt a célpontunk. A hely a Verseny utca 1. alatt található. Nem tudom más városokban ez bevett szokás-e, de Pécsett és környékén mindenképp innovatív megoldás, hogy egy benzinkút részeként működik egy igényesen kialakított étterem. A forgalma azt bizonyítja, hogy jó ötletnek bizonyult.
Ebédidő után érkeztünk meg a benzinkútra, parkolóhelyet nehezen találtunk. Ez betudható annak is, hogy ebben az „udvarban” található még autókozmetikával és szervizzel foglalkozó műhely is, így a parkolásra alkalmas helyek feloszlanak, de természetesen ez a probléma orvosolható, minden napszakban érkezhetünk autóval, a közelben meg tudunk állni.
Általánosságban érdemes tudni még a szemlélt vendéglátóhelyről, hogy délután 3 óráig önkiszolgáló étteremként üzemel, későbbi órákban az asztaloknál ülve várhatjuk a szimpatikus pincéreket, hogy meghozzák az étlapokat, majd a rendelt ételeket.
A benzinkút épületébe lépve azonnal láthatjuk, hogy itt közel sem csak arról van szó, hogy kifizetjük az üzemanyagunk árát és már futunk is tovább. A bel tér bal oldalán találhatjuk az éttermet, melynek a vendégeket fogadó része szinteltolással is el van különítve, hogy úgy érezhessük, egy nívós étteremben járunk, ami (mint utólag kiderült), így is van.
A külcsín talán az étterm
eknél egy fontos szempont, így erről is ejtenék néhány szót. Első pillantásra lerí a berendezési tárgyakról a minőség. Emellett mű pókhálókkal, LED világítással és további apróságokkal dobják fel a helyiséget. Külön felfigyeltünk még az asztalokba belevésett Ciao feliratra, melyet a csempén is láthatunk ezzel teljesen egyedivé téve a megjelenést.
Találhatunk bent kisebb, nagyobb asztalokat, bokszokat, így kis és nagyobb társaságok is – természetesen nem 30 fős megbeszélésre gondolunk – kényelmesen elfogyaszthatják a választott fogásaikat.
A külsőségek, és a hely praktikusságának bemutatása után, térjünk rá a fő témánkra, azaz a pizzákra.
Az ember azt gondolná, hogy egy benzinkúton üzemeltett étteremben a jól megszokott háromszög alakú szendvicsekhez hasonló ételekre számíthat, de most erre rácáfolnánk. Nagyon sok étel közül választhatunk, melyek egytől egyik friss olasz alapanyagokból készülnek. Az étlapon is nagyobb betűkkel az ételek olasz megnevezését láthatjuk, természetesen alatta magyarul is szerepel mindennek a pontos neve. A sok más lehetőség között, a pizzákból is rengeteg fajtát tárnak elénk, számszerűsítve 20 pizza közül – igaz ezekből találhatunk nagyon hasonszőrűeket is – választhatunk. Az átlagos 32 cm-es pizzákért 1190-1690 forint közötti árat számolnak fel, mely középszerűnek tekinthető.
Mivel mi a délután első felében érkeztünk, így odafáradtunk a kiszolgáló pulthoz és szép sorban megrendeltük a pizzáinkat, melyek a következők voltak: Prosciutto Salame Picante (mozzarella, paradicsom, sonka, csípős szalámi, szárított paradicsom), Prosciutto e Funghi (mozzarella, paradicsom, sonka, gomba), Diavola (mozzarella, paradicsom, csípős szalámi, erős paprika), és egy negyedik féle is (mozzarella, paradicsom, pármai sonka, koktélparadicsom, rukola), melynek a neve nem szerepel az internetes portálon, de mindenképp kóstolásra ajánljuk.
A pizzáinkat körülbelül 20 perc várakozás után kaptuk meg, a gyorséttermi időszak ellenére is asztalhoz hozták. Emellett pozitív élmény volt az is, hogy igaz két körben kaptuk meg pizzáinkat, de 3-4 percnél több nem telt el a két szervírozás között.
A pizzákra tekintve, a várt minőségi alapanyagok visszaköszönnek és az illat is fenomenális. A tésztára és a formára tekintve a pizza stílusát a pizza napoletana kategóriába sorolnánk, hiszen kerek, vékonytésztás pizzákról beszélünk. Első kóstolásra a társaság reakcióját megfigyelve látszott, hogy ez a hely nagy sikert fog aratni körünkben. Cserélgettünk egy-két szeletet egymással, hogy mindenki egyen mindegyikből, ezzel biztosítva a tapasztalattal alátámasztott véleményeket. Teljes egyetértés volt abban, hogy az ezeken a pizzákon található paradicsomszósz különösen finom és a mennyiséget is tökéletesen eltalálták. A pizzán található szárított paradicsom, az tényleg szárított paradicsom volt (igen, ezt sajnos külön ki kell emelni). A rukola és a friss koktélparadicsom pedig nem mutatóba került rá. Egyszóval mindegyik pizzán bőséges feltétet találtunk. Ami negatívumot tudnánk mondani az pizzák széle, hogy némelyikünk szerint túlzottan ropogósra sikerült. Azonban, mint a későbbi körbekérdezésünk bizonyítja, az emberek nagyobb többsége azt szereti, ha ropog a foga alatt, így ez kérdőjelként szerepel, hogy a hiba a pizza szélében, vagy inkább bennünk volt.
A finomságok elfogyasztása után az önkiszolgáló időszaknak megfelelően vittük vissza a tányérokat és az eszcájgot, miközben egyikünk egy kólás üveget leejtett. Ezt csak azért tartom említésre méltónak, mert nagyon lazán fogadta a felszolgáló személyzet, amit szintén plusz pontként könyveltünk el.
A fizetés részét név szerint a benzinkút pénztáránál tudtuk intézni, mely szintén gördülékenyen működött.
Összefoglalva azt mindenképp elmondhatjuk, hogy az eddigi legnagyobb pozitív csalódást okozta nekünk a Ciao Pizzéria és Rosticceria, és ár-érték arányban az eddigi legjobb helynek bizonyult.